Help

U kunt het Rotterdams Jaarboekje op verschillende manieren doorzoeken. U kunt bladeren, snel zoeken op een woord in de tekst, maar ook uitgebreid zoeken op auteursnaam, titel en/of jaar. Met de uitgebreide zoekfunctie kunt u ook woorden combineren of juist uitsluiten. De zoekfunctie bevat verder een spellingscontrole die er voor zorgt dat u woorden waarvan de spelling in de loop der tijd is gewijzigd, met hun hedendaagse equivalent kan vinden.

Snel zoeken

Als u op de knop ‘Zoeken’ klikt, opent zich het zoekscherm. Door onder ‘Snel zoeken’ een woord in te tikken en vervolgens op de zoekknop te klikken, vindt u alle artikelen waarin dat woord voorkomt. Als u meerdere woorden invoert, zal het programma op elk woord afzonderlijk gaan zoeken. De kans bestaat dat u dan veel treffers krijgt.

Is uw zoekresultaat te groot of wilt u gerichter zoeken? Kies dan voor uitgebreid zoeken.

Uitgebreid zoeken

Met ‘Uitgebreid zoeken’ krijgt u in het middelste zoekscherm de volgende mogelijkheden om uw zoekopdracht te verfijnen:

  • ‘Met alle woorden’ combineert u meerdere termen: alle woorden moeten in de getoonde pagina’s voorkomen.
  • ‘Met een van de woorden’: minstens een van deze woorden komt in de getoonde pagina’s voor.
  • ‘Zonder de woorden’: de pagina’s waarin deze woorden voorkomen worden niet getoond.
  • ‘Van jaar’ en ‘T/m jaar’ bakent de periode af waarin gezocht wordt: de getoonde artikelen dateren uit deze jaren.
  • ‘Van Auteur’ geeft een lijst met alle auteurs die ooit aan het jaarboekje hebben meegewerkt. Selecteer de auteur die u zoekt
  • ‘Titel’: hiermee zoekt u op woorden in de titel.

Vul de relevante velden in en klik op ‘Zoek’.

Let op! Bij uitgebreid zoeken moet u de zoekknop onderaan de pagina gebruiken. De knop boven ‘Uitgebreid zoeken’ hoort bij de snelzoekfunctie. Gebruikt u deze, terwijl u uw trefwoorden heeft ingevuld bij ‘Uitgebreid zoeken’, dan krijgt u de melding: ‘U heeft geen zoektermen ingevoerd’.

Vindt u niet wat u zoekt? Probeer dan eens een synoniem (‘Stadhuis’ i.p.v. ‘Gemeentehuis’) of plaats een asterisk (*) achter de stam van een woord (‘Stad*’ voor ‘Stadhuis’ en ‘Stadsontwikkeling’). Alle artikelen waarin deze stam voorkomt worden getoond.

Zoekresultaten

De resultaten van uw zoekopdracht verschijnen in het middelste scherm. Elke pagina wordt als een afzonderlijke treffer weergegeven. Klikt u op een pagina dan krijgt u deze te zien in een nieuw presentatiescherm.

Bladerfunctie

Als u een pagina opvraagt, wordt deze getoond in het presentatiescherm. U ziet het artikel in zijn originele vorm. Door op de bladzijde te klikken, gaat u naar de bladerfunctie. Deze functie kunt u ook activeren met de knop ‘Bladeren’, bovenin het scherm.

Met de bladerfunctie navigeert u naar andere pagina’s in het getoonde jaarboekje. Met de enkele pijltjes gaat u naar de voorgaande of volgende bladzijde, met de dubbele pijltjes gaat u naar de eerste of de laatste pagina van het boekje. Zoekt u een artikel van een specifieke auteur, selecteer dan een naam in de auteurslijst rechtsonder op de pagina.

Wilt een ander jaarboekje bekijken, dan gebruikt u de scrollbar onder ‘Navigeer naar jaar’, links op de pagina.

Artikel printen of verzenden

U kunt het artikel ook weergeven in een printvriendelijke versie: klik daarvoor de optie 'Artikel' of ‘Pagina’ aan. Het artikel wordt dan beschikbaar gesteld in pdf-formaat. Om het af te drukken, klikt u op het printericoontje in uw pdf-reader; door op het e-mailicoon te klikken kunt u het artikel of de pagina verzenden.

Let op! U kunt een artikel alleen in zijn geheel verzenden of afdrukken vanaf de eerste pagina van het betreffende artikel. Als u een pagina elders in het artikel hebt geopend, kunt u alleen die pagina afdrukken of verzenden.